Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το έγγραφο Σαμαρά για τον ναό



Όταν λέμε ότι οι κινητοποιήσεις του 2009 είχαν σωτήριο αποτέλεσμα για τον ναό, το στηρίζουμε στα γεγονότα και μόνον. Για παράδειγμα, πότε αποφάσισε να γνωμοδοτήσει η πολιτεία υπέρ της απαλλοτρίωσης του συνόλου του οικοπέδου όπου βρίσκεται ο ναός της Αφροδίτης;

Ακριβώς μια βδομάδα μετά από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Ξενοδοχείο Imperial όπου η κατακραυγή του κόσμου για τον ορατό κίνδυνο της ανέγερσης οικοδομής, έφτασε, μέσω των πολιτικών που είχαν έρθει, μέχρι την Αθήνα. Μια βδομάδα μετά, η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης ή εξαγοράς ολοκλήρου του οικοπέδου προκειμένου να προστατευθεί το μνημείο αλλά και προκειμένου να αναδειχθεί μελλοντικά. Η εκδήλωση εκείνη είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθεί μια εξέλιξη διαφορετική από εκείνη που, παρά την πρότερη (2007) γνωμοδότηση του ΚΑΣ για απαλλοτρίωση, ωστόσο κωλυσιεργούσαν όλοι την περαιτέρω γνωμοδότηση της Επιτροπής προκειμένου στο οικόπεδο να ανεγερθεί οικοδομή (όπως άλλωστε διαφάνηκε στη συνέχεια από τις ενέργειες της ΙΣΤ ΕΚΠΑ).

Η γνωμοδότηση εκείνη γνωστοποιήθηκε εγγράφως (βλ. φωτο) από τον νέο τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Χρύσα Αράπογλου η οποία είχε φέρει το θέμα στη βουλή (Ερωτήσεις είχαν υποβάλλει επίσης η κα Εύα Καϊλή και το ΚΚΕ στις 27/4/2009).
Τι διαπιστώνουμε έκτοτε; Η κα Αράπογλου, όταν λίγο αργότερα έγινε κυβερνητική βουλευτίνα, δεν έδειξε να ενδιαφέρεται πλέον για το θέμα. Ο δε κ. Σαμαράς, αφού κατάφερε να εφησυχάσει τις αντιδράσεις με την πιο πάνω γνωστοποίηση της γνωμοδότησης, δεν προχώρησε στη συνέχεια και σε υπουργική πράξη (με συνέπεια να μείνει στάσιμο το θέμα της απαλλοτρίωσης). Επί των ημερών του δε ως πρωθυπουργός, συνέβη η ενέργεια της απόπειρας κατάχωσης του μνημείου.

Το κύριο ζήτημα για το μνημείο αυτή τη στιγμή είναι η απαλλοτρίωση ολοκλήρου του οικοπέδου. Αν απαλλοτριωθεί, θα μπορούσαμε να βάλουμε ως επόμενο στόχο την ανάδειξη του ναού. Ακόμη όμως κι αν δεν το καταφέρουμε, θα έχει τουλάχιστον περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί στο μέλλον. Αν δεν απαλλοτριωθεί, κινδυνεύει να κτιστεί επάνω του πολυώροφη οικοδομή (όπως έγινε το 1936). Και να περιμένουν άλλα τρία τέταρτα του αιώνα οι επόμενες γενιές για να ξαναρχίσουν και πάλι απ' την αρχή...




 

2 σχόλια:

  1. μπραβο για τον αγωνα που δινετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια,απλοποιουμε πολυ τη γλωσσα μας,και θα μας κανει κακο.Τη λεξη--κυριος-δεν την βλεπω γραμμενη πουθενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή