Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τελευταίες εξελίξεις 25/9/12



Απέσυραν τον εκσκαφέα!
Κατόπιν των ενεργειών όλων των προηγουμένων ημερών, εντέλει αναγκάστηκαν οι εντολοδόχοι της κατάχωσης να αποσύρουν σήμερα τον εκσκαφέα. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια μεγάλη νίκη που οφείλεται σε όλο τον κόσμο που όλες αυτές τις μέρες στηνόταν καθημερινά έξω από το ναό μην τυχόν και ξεκινήσουν απροειδοποίητα οι εργασίες. Ένα μεγάλο εύγε σε όλους όσους έδωσαν –και συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν γιατί τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει- αυτόν τον ωραίο αγώνα, «σύμβολο» αρνητικότητας του οποίου είχαν καταστεί οι τόνοι από σίδερο και μαντέμι του «τρομερού» εκσκαφέα που έστεκε εκεί απειλητικά.
Ο εκσκαφέας πήρε δρόμο. Η άμεση και επόμενη απαίτησή μας είναι να αποσυρθούν οι τόνοι χωμάτων που έχουν ρίξει μέσα στον Ναό με τον κίνδυνο, μετά από μία δυνατή νεροποντή, να καταπέσουν μέσα στο μνημείο προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.
Θα δώσουμε τον αγώνα απαιτώντας να αποσύρουν το δυνατό συντομότερο τα χώματα γιατί κάθε καθυστέρηση εγκυμονεί κινδύνους μια που βρισκόμαστε σε περίοδο βροχοπτώσεων.

Προβολή του ναού στην ΕΤ-3
Στις 10:00 το πρωί ήρθε στο χώρο φύλαξης του Ναού τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ-3 και έκανε ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τον Γρηγόρη Νικολαΐδη (ενός ανθρώπου που εδώ και χρόνια μάχεται με σθένος για την διάσωση και ανάδειξη του ναού και στον οποίο οφείλουμε όλοι πάρα πολλά, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Πρασίνου), από τον Γεώργιο Αγρόδιο και από τον Τρύφωνα Μανώλη (πρόεδρο αντίστοιχα και γραμματέα του Δ.Σ. του Πολιτιστ. Συλλόγου Προμηθεύς Πυρφόρος).  Το τηλεοπτ. συνεργείο μαγνητοσκόπησε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο του ανασκαφέντος ναού και τον κόσμο που ρωτούσε να μάθει για τον ναό και έβαζε υπογραφές στο κείμενο για την διάσωση του μνημείου.
Το ρεπορτάζ προβλήθηκε στο μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΤ-3 και θα προβληθεί και στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Όσοι μπορούν ας φροντίσουν να το μαγνητοσκοπήσουν.
Θέλουμε να δώσουμε τα εύσημα και τα εύγε στην Νίκου Γοργώ Μαρκέλλα, τη φίλη από το Facebook, που επεδίωξε την επικοινωνία με την ΕΤ-3 και διοχέτευσε την πληροφορία σε όλες τις ομάδες. Αυτό ακριβώς απαιτείται από όλους μας: Προσωπική αυτενέργεια σε αγαστή και αρμονική συνεργασία με όλους!

Παρακολουθείστε στο βίντεο το εν λόγω ρεπορτάζ της ΕΤ-3.



Ενημέρωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Εκτός από τις ενέργειες κινηματικού χαρακτήρα (όπως ήταν η διακοπή των έργων μπαζώματος), είναι επιβεβλημένο επίσης να ενημερωθούν επισήμως όλοι οι παράγοντες της πολιτείας για την απόπειρα κατάχωσης και για την αναγκαιότητα διάσωσης του ναού.
Σήμερα το πρωί στις 07:30, κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού, αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Πολιτών αποτελούμενη από τον Γεώργιο Αγρόδιο, τον Τρύφωνα Μανώλη και τον Γεώργιο Μεταξά, επισκέφθηκε την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωσε τους κ.κ. Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη (Αναπληρωτή Περιφερειάρχη) για το θέμα όπως και για τις ευθύνες της ΙΣΤ ΕΚΠΑ και πιθανόν της πολεοδομίας.
Συνομίλησαν πλέον της μισής ώρας κάνοντας πλήρη ενημέρωση, έτσι ώστε να υπάρξει εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τις ευθύνες που φέρουμε όλοι –και ιδίως οι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό- απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και την προγονική μας περιουσία.
Με τις ενημερώσεις αυτές που ξεκινήσαμε και μάλιστα με άμεση και διαπροσωπική επαφή, πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία κανένας παράγοντας της πολιτείας να δηλώσει άγνοια για τα τεκταινόμενα, για τα όσα μέχρι τώρα προηγήθηκαν και για ό,τι πιθανόν επακολουθήσει προκειμένου να προασπίσουμε, ως οφείλουμε, την πατρογονική κληρονομιά.

Ενημέρωση της UNESCO
Ο Γιώργος Φωτεινός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την UNESCO (Unesco Hellas) και ενημέρωσε για το θέμα του ναού και τον κίνδυνο κατάχωσης τόσο την Βοηθό Γενικό Γραμματέα όσο και την υπεύθυνη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Η υπεύθυνη της UNESCO εκδήλωσε ενδιαφέρον για το θέμα, πληροφορώντας όμως παράλληλα ότι για να είναι σε θέση ο διεθνής αυτός οργανισμός να παρέμβει αποφασιστικά, θα πρέπει να καταχωρηθεί ο ναός στον κατάλογο προστατευμένων μνημείων. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να καταχωρηθεί πρωτίστως στον εθνικό κατάλογο προστατευμένων μνημείων, κάτι που μόνον το Υπουργείο Πολιτισμού δικαιούται να κάνει.
Αυτό μας οδηγεί σε σκέψεις για το επόμενο βήμα του αγώνα μας (εφόσον πρώτα διασφαλίσουμε τη σωτηρία του ναού): Δηλ. την απαίτησή μας να ενταχθεί ο Ναός της Αφροδίτης στον εθνικό κατάλογο προστατευμένων μνημείων ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσει θέση ως διεθνές προστατευόμενο μνημείο.

Η υπόσχεση της ΙΣΤ΄ ΕΚΠΑ έμεινε στα λόγια...
Για σήμερα επίσης είχε δοθεί η υπόσχεση από την ΙΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων ότι θα παρέδιδαν στους δικηγόρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών την επίσημη Απόφαση της κατάχωσης.
Δυστυχώς μας πληροφόρησαν όταν πήγαμε να την παραλάβουμε ότι η διευθύντρια κα Μισαηλίδου είχε φύγει χωρίς να την υπογράψει.
Ευχόμαστε να μην πνίγεται στη δουλειά η κα δ/ντρια όταν με το καλό επιστρέψει στην εργασία της (υποθέτουμε ότι αύριο λόγω της απεργίας θα αδυνατεί) ώστε να βρει το χρόνο να την υπογράψει. Άλλωστε, αποτελεί εισαγγελική παραγγελία όπως πολύ καλά γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου