Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

2009: Σωματεία της Θεσσαλονίκης για την διάσωση του Ναού

Τον Απρίλιο του 2009, σωματεία και φορείς της πόλης που νοιάζονται και δραστηριοποιούνται για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπέγραψαν και απέστειλαν επισήμως στον Υπουργό Πολιτισμού, στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης την παρακάτω ανοιχτή επιστολή έκκλησης προς ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης.
Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

"Οι κάτωθι αναφερόμενοι φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης, υπογράφουν δια των εκπροσώπων τους την παρούσα έκκληση – διαμαρτυρία:

Σ’ ένα από τα κεντρικότερο σημεία της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών, κινδυνεύει να θαφτεί οριστικά από μπετόν και να καταστραφεί ολοσχερώς ένα μοναδικής ομορφιάς αρχαίο μνημείο: ο ναός της Αφροδίτης που χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους!

Ο κίνδυνος της καταστροφής του μνημείου αυτού είναι ορατός, παρόλο που υπάρχει θετική γνωμοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εντός των ημερών, το θέμα της διάσωσης ή της ολοκληρωτικής καταστροφής (κατάχωσης) του ναού της Αφροδίτης θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής Αντιγονιδών και το Σωματείο Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης. Ενισχύουμε ηθικά τις προτάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του αρχαιολόγου κ. Γιώργου Καραδέδου. Συμμετέχουμε στην ενημερωτική συγκέντρωση που θα γίνει στις 28/4 στο ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ διατρανώνοντας τη θέλησή μας να προστατευθεί και να αναδειχθεί η παγκοσμίου εμβέλειας πολιτιστική κληρονομιά μας.

Εκφράζοντας τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Κοινού των Θεσσαλονικέων, ζητούμε από τον Υπουργό Πολιτισμού να επιληφθεί του θέματος για τη διάσωση του μνημείου. Ζητούμε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Νομαρχία Θεσσαλονίκης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του μοναδικού αυτού αρχαϊκού κοσμήματος της πόλης μας. Λαοί που αδιαφορούν για τα μνημεία των προγόνων τους, απαρνούνται εκ των πραγμάτων το ιστορικό παρόν τους και ενταφιάζουν τελεσίδικα το μέλλον τους".

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ
Γεώργιος Αγρόδιος

Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΠΟΛΛΩΝ
Στέλιος Αθανασιάδης

Ο πρόεδρος της Κοινότητος Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
Γεώργιος Μούρτζιος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνίων Μακεδονίας
Αριστοτέλης Κακογεωργίου

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος Θεσσαλονίκης»
Αθανάσιος Μερτζανίδης

Ο εκπρόσωπος του Αρχαιοπρεπούς Αγήματος ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ
Σωκράτης Σιδηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου