Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τελευταίες εξελίξεις 30/9/12



Ο νομικός αγώνας
Οι νομικοί του αγώνα για την διάσωση του ναού της Αφροδίτης βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν την γνωστή πλέον από 25/9/12 Απόφαση της Δ.Α.Α.Μ. (Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων)  περί «προσωρινής» Κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης. Μια απόφαση που προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στους υπερασπιστές του ναού, αλλά που θα πρέπει ωστόσο να μελετηθεί διότι αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της νομικής πλευράς του αγώνα, της προσφυγής δηλ. στα διοικητικά δικαστήρια με το αίτημα των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων.
Για να την παραλάβουμε ωστόσο την περιβόητη Απόφαση, θα πρέπει να μας την παραδώσει η ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), δηλ. η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης. Η οποία υποσχέθηκε (μετά από συνεχείς αναβολές) ότι θα μας την παραδώσει την ερχόμενη Τρίτη.
Είδομεν…
 
Πού οφείλεται η κωλυσιεργία από την ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ;
Είπαμε προηγουμένως ότι για να παραλάβουμε την Απόφαση της Δ.Α.Α.Μ., θα πρέπει να μας την παραδώσει η ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ. Η οποία την έχει υποσχεθεί επανειλημμένως αλλά μέχρι στιγμής μας έχει στην αναμονή.

Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτή η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία της δ/νσης της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ. Το ότι κωλυσιεργούσε μέχρι την Τρίτη 25/9, είναι κατανοητό: Ψεύδονταν –και ας μας κάνουν αγωγή περί δυσφημίσεως αν θέλουν- η Δ/ντρια της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ κα Β. Μισαηλίδου αλλά και ο υπεύθυνος Μηχανικός της υπηρεσίας κ. Ανδρεάδης, ισχυριζόμενοι ότι έχουν στα χέρια τους Απόφαση του ΚΑΣ περί κατάχωσης. Αποδείχθηκε ότι τέτοια Απόφαση δεν διαθέτουν διότι πολύ απλά δεν… υπήρχε τέτοια Απόφαση! Αποδείχθηκε δηλ. ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατάχωσης τελείως παράνομα (η παρανομία δεν στηρίζεται μόνο στο ότι ξεκίνησαν την κατάχωση αυθαίρετα χωρίς έγκριση της προϊσταμένης αρχής, αλλά και στο ότι δεν είχαν προηγηθεί γεωτεχνικές και στατικές μελέτες όπως επιβάλλει ο νόμος σε παρόμοιες περιπτώσεις).

Η Απόφαση της 25/9 που πάρθηκε εσπευσμένα από την ΔΑΑΜ, ήρθε να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση, καλύπτοντας έτσι (έστω και… μεταγενέστερα) τις ενέργειές τους. Τότε λοιπόν, πού οφείλεται η κωλυσιεργία να παραδώσουν την Απόφαση;

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το σκεπτικό της Απόφασης αυτής, ίσως να μην καλύπτει εξ’ ολοκλήρου τις ενέργειές τους (και είναι φυσικό κάτι τέτοιο: Πώς είναι δυνατόν να καλύπτει το σκέλος της έλλειψης των τεχνικών μελετών); Πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν έκθετοι οι δύο προαναφερόμενοι υπάλληλοι.
Ωστόσο εμείς δεν θα λάβουμε υπόψη τι λένε οι κακές γλώσσες και οι καχύποπτοι διότι μπορεί να υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι γι αυτή την καθυστέρηση: Μπορεί ας πούμε, πολύ απλά, να είναι χαλασμένο το τηλεομοιότυπο (φαξ) της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ, κι έτσι να μην μπόρεσαν μέχρι τώρα να λάβουν την Απόφαση από την Αθήνα (μας αρκούσε σ’ αυτή τη φάση απλώς ένα αντίγραφο για να το μελετήσουμε, πριν λάβουμε το επίσημο έγγραφο). Ή μπορεί να απενεργοποιήθηκαν ξάφνου οι λογαριασμοί ηλεκτρον. ταχυδρομείου των δύο προαναφερόμενων υπαλλήλων (διαόλου κάλτσες είναι αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα, δεν ξέρεις πότε μπορεί να μπλοκάρουν στα καλά του καθουμένου). Ή μπορεί ακόμη να χάλασε το παπάκι του κούριερ που θα έφερνε το έγγραφο και να το πήγε στο συνεργείο, οπότε τι να σου κάνει κι ο κούριερ χωρίς παπί; Να κουβαλήσει κοτζάμ έγγραφο με τα πόδια; Ας μην είμαστε ανάλγητοι.

Περιμένουμε λοιπόν υπομονετικά διότι ήδη συμπληρώνεται δεύτερη εβδομάδα καθυστέρησης και συνεχών αναβολών. Υποσχέθηκαν (νέα προθεσμία) ότι θα το έχουμε την Τρίτη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να είναι συνεπείς.
Την Τρίτη λοιπόν τα "σπουδαία", εφόσον πάρουμε στα χέρια μας αυτή την περιβόητη Απόφαση για να δούμε τι τέλος πάντων γράφει.

Επαφές "υψηλού" επιπέδου
Στον αγώνα για τη διάσωση του ναού, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που εν δυνάμει υπάρχει. Επαφή ενημέρωσης σε υψηλό επίπεδο είχαμε χθες με πρωτοβουλία του κ. Γρηγόρη Νικολαΐδη, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Πρασίνου, και με την αρωγή του Γ. Αγρόδιου και του Γ. Φωτεινού. Κι όταν λέμε υψηλό επίπεδο, το εννοούμε απολύτως. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή όχι γιατί κρατούμε «στεγανά» στην πληροφόρηση αλλά γιατί δεν θέλουμε να «κάψουμε» τα κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν να προωθήσουν το θέμα της διάσωσης του ναού.
Αποδείχθηκε πάντως ότι δεν υπάρχει –επί του παρόντος τουλάχιστο- κάποιο αρραγές μέτωπο από την πλευρά των ιθυνόντων για την κατάχωση του ναού. Διαφέρουν και οι απόψεις και οι προθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός των άλλων, τα πράγματα αυτή τη στιγμή ακροβατούν σε ισορροπίες είτε πολιτικές είτε συμφερόντων (είτε «ανάμικτες»), όπου τον κύριο λόγο έχουν οι συσχετισμοί δυνάμεων ανάμεσα στις τάσεις.
Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι συσχετισμοί τους ούτε οι πολιτικές ή άλλες βλέψεις τους. Εμείς έχουμε στόχο την διάσωση του ναού. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν και αξιοποιούμε κάθε ρωγμή που μπορεί να προκληθεί στο μέτωπο εκείνων που επιδιώκουν την κατάχωση.
Θα έχουμε σύντομα νέα από αυτό την πλευρά.

Με πλούσιο εποπτικό υλικό στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ετοιμάστηκε ήδη το εποπτικό υλικό, εντυπωσιακό απ’ όλες τις απόψεις, που θα παρουσιαστεί στην αμέσως επόμενη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου συνδυάζεται παράλληλα με το αίτημα έκδοσης απόφασης, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι επίσημες παραστάσεις εκ μέρους των Θεσσαλονικέων για την απαίτησή τους να αναδειχθεί ο ναός της Αφροδίτης. Οι επίσημες παραστάσεις εκ παραλλήλου με τη συλλογή υπογραφών και τον κινηματικό χαρακτήρα του κόσμου για την διάσωση, ενισχύει σε όλους την αίσθηση της αποφασιστικότητας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου