Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ!



Η Υπουργική Απόφαση για την κατάχωση του Ναού της Αφροδίτης εγκυμονεί κινδύνους για το μνημείο, κυρίως και πάνω απ’ όλα διότι ο χώρος που βρίσκεται το μνημείο δεν έχει ακόμη απαλλοτριωθεί. Ανήκει δηλ. σε ιδιώτες, οι οποίοι όπως είναι πλέον γνωστό, σχεδιάζουν να ανεγείρουν πολυώροφο πάρκινγκ πάνω από τον ναό.

Να στείλουμε όλοι επιστολές διαμαρτυρίας 
στο Γραφείο του Υπουργού

Ας «βομβαρδίσουμε» τον Υπουργό Πολιτισμού με επιστολές διαμαρτυρίας για την απόφαση που υπέγραψε για την κατάχωση, προτείνοντας την απαλλοτρίωση του χώρου του Ναού. 

Το μέηλ του Γραφείου του Υπουργού είναι: minoff@culture.gr   Το τηλεομοιότυπο (φαξ) είναι: 210 82.01.435 



Πώς θα το κάνετε; Είναι απλό:
β) Κάντε Αντιγραφή το παρακάτω κείμενο με τον τίτλο: "ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ"
γ) Κάντε Επικόλληση του κειμένου στο μέηλ σας.
δ) Πατήστε Αποστολή και το μέηλ θα φύγει στο γραφείο του Υπουργού.

Μπορείτε αν θέλετε να διαφοροποιήσετε το κείμενο της επιστολής ή να γράψετε δικό σας. Μπορείτε επίσης αν θέλετε να συμπληρώσετε το όνομά σας στο τέλος του κειμένου.
Το κείμενο θα αναρτηθεί και στα αγγλικά για να σταλεί και απο ξένους που νοιάζονται για τη σωτηρία του ναού.

Όσοι έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο, μπορούν επίσης να εγγραφούν στη νέα υπηρεσία του Υπουργείου που φέρει τον τίτλο «Πείτε μας τη γνώμη σας» στην οποία μπορούν να υποβάλλουν επωνύμως (παίρνοντας αυτομάτως και αριθμού πρωτοκόλλου) ή ανωνύμως προτάσεις ή παρατηρήσεις για το έργο του υπουργείου, στις οποίες υπάρχει η υπόσχεση ότι θα προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακολουθεί το προτεινόμενο κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο, με την απλή μέθοδο που περιγράψαμε πιο πάνω, μπορείτε να το στέλνετε στο Γραφείο του Υπουργού. Κάντε απλώς Αντιγραφή/Επικόλληση (Copy/Paste):



ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Κύριε Υπουργέ Πολιτισμού

Σας εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση για την από 4/10/2012 απόφασή σας να καταχωθεί ο Ναός της Αφροδίτης που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου αυτού, το οποίο διασώζεται σχεδόν ολόκληρο (είναι ο δεύτερος σε πληρότητα ναός στην Ελλάδα μετά από το ναό του Ηφαίστου), χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Είναι δηλ. αρχαιότερος από τον Παρθενώνα.

Το μνημείο αυτό χρειάζεται τη φροντίδα της πολιτείας γιατί η ανασκαφή του από τα βάθη των αιώνων, θα αποτελέσει κόσμημα για την Θεσσαλονίκη ελκύοντας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν αυτό το αριστούργημα της αρχαιότητας. Για την αναστήλωση του ναού έχουν ήδη εκπονηθεί αρχιτεκτονικές μελέτες από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., έτσι ώστε να τον αναδεικνύουν εντάσσοντάς οργανικά το μνημείο στη λειτουργία της πόλης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) γνωμοδότησε ήδη δύο φορές για την απαλλοτρίωση ολοκλήρου του οικοπέδου με σκοπό, όπως ανέφερε στο σκεπτικό του, «την προστασία και την μελλοντική ανάδειξη του μνημείου και την απόδοσή του στο ευρύτερο κοινό». Το δε 2009 η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων ενέκρινε ομόφωνα την γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ., σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση της βουλής από τον τότε προκάτοχό σας στο ίδιο υπουργείο και σημερινό πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Η υπόσχεση του κ. Σαμαρά προς τους ερωτώντες βουλευτές και προς τους Θεσσαλονικείς ήταν ότι θα ακολουθούσε υπουργική απόφαση για την απαλλοτρίωση.

Αντί γι αυτό, επί των ημερών σας έχουμε την εντελώς αντίθετη υπουργική απόφαση. Αντί δηλ. της αναμενόμενης υπουργικής πράξης για την απαλλοτρίωση όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς, εσείς εκδώσατε υπουργική απόφαση για την κατάχωση του μνημείου.

Κύριε Υπουργέ,
Ίσως να μην είχατε τη σωστή πληροφόρηση για την αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του μνημείου αυτού, την πληρότητα και αρτιότητά του, αλλά και το ιστορικό της σύγχρονης ταλαιπωρίας του, που χρονολογείται από το 1936 όταν ανακαλύφθηκε και παρανόμως τότε καταχώθηκε για να ανεγερθεί οικοδομή. Σημερινή κατάχωση του μνημείου χωρίς να έχει προηγηθεί η απαλλοτρίωση του χώρου, δεν θα είναι «προσωρινή» γιατί θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για την ανέγερση εν συνεχεία πολυώροφης οικοδομής (πάρκινγκ) όπως ήδη έχει προαναγγελθεί από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου. Πράγμα που σημαίνει ότι το υπέροχο αυτό μνημειακό κατασκεύασμα, καταχωμένο στα υπόγεια ενός πολυώροφου πάρκινγκ ή οποιουδήποτε άλλου οικοδομήματος ανεγερθεί πάνω του, θα περιμένει και πάλι τις επόμενες γενιές για να ανακαλυφθεί εκ νέου.

Κύριε Υπουργέ,
Η απαλλοτρίωση του χώρου πριν από την οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, αποτελεί την αναγκαία πράξη για την διάσωση του μνημειώδους αυτού κατασκευάσματος. Συντάσσομαι με τους δεκάδες πολίτες που σταμάτησαν την απόπειρα κατάχωσης στις 18/9/2012 βάζοντας τα κορμιά τους μπροστά στη μπουλντόζα και έκτοτε μετέχουν στη φύλαξη του ναού από νέα απόπειρα, με τους εκατοντάδες περίοικους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2009 επιτυγχάνοντας να μην καταχωθεί ο ναός, και με τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους που έχουν υπογράψει και συνεχίζουν να υπογράφουν για την διάσωση του μνημείου.

Σας απευθύνω έκκληση να εκδώσετε απόφαση για την απαλλοτρίωση ή την απ’ ευθείας εξαγορά του οικοπέδου (σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Κ.Α.Σ. το 2000 και το 2007, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων το 2009 και την επισήμανση της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων το 2010) ακόμη και αν, για λόγους πέραν της θελήσεώς σας, δεν προχωρήσει άμεσα η πλήρης ανασκαφή του μνημείου. Μόνον η απαλλοτρίωση του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο ναός, μπορεί να διασφαλίσει την διάσωσή του και τη μελλοντική του ανάδειξη.

Το μνημείο αυτό φέρει χαραγμένες στις ραβδώσεις των κιόνων του ιστορικές μνήμες άνω των δυόμιση χιλιάδων χρόνων. Ας μην αμαυρωθεί η δική μας γενιά με το στίγμα της καταβαράθρωσής του. Ας μην στιγματιστεί η δική σας θητεία με το ανοσιούργημα της κατάχωσης ενός θησαυρού σπάνιας αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας, όχι μόνο για την Β. Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

Σας απευθύνω έκκληση να εκδώσετε απόφαση απαλλοτρίωσης ή απ’ ευθείας εξαγοράς του οικοπέδου, πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι αμετάκλητες και καταδικαστικές για ένα μοναδικό μνημείο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με εκτίμηση στην ιδιότητά σας και στο έργο που έχετε αναλάβει και σε αναμονή της απάντησής σας.







3 σχόλια:

  1. Κύριε Υπουργέ ,
    αυτή τη χρονική περίοδο η Ελλάδα μας βρίσκεται στο στόχο εκείνων που πρεσβεύουν τη θεωρία : Το κέρδος για το κέρδος , αδιαφορώντας για τον ΄Ανθρωπο και τον Ανθρωπισμό .
    Στον αντίποδα αυτής της θεωρίας και εγκληματικής δράσης είναι ο Ανθρωπισμός , ο οποίος αναπτύχθηκε από τους Αρχαίους ΄Ελληνες και εμείς είμαστε υποστηρικτές και συνεχιστές της θεωρίας : Ο ΄Ανθρωπος για τον ΄Ανθρωπο !
    Αφού είστε και σ' αυτό το Υπουργείο τα γνωρίζετε . Ζητώ να υποστηρίξετε τις Ανθρωπιστικές Ιδέες . Ζητώ να διασωθεί ο Ναός της Αφροδίτης . Ζητώ να υποστηρίξετε τον Ελληνισμό .
    Σας ευχαριστώ .

    Θανάσης Παριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως φιλε μου,ειμαστε στον καιρο της παγκοσμοποιησεως.Στο βωμο του κερδους.σε λιγο,θα μας λενε,ποια γλωσσα θα μιλαμε,ποιον θεο να πιστευουμε και αλλα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω θελω να ρωτησω τον κ υπουργο,για τον Κρονιο λοφο που καηκε τελειως,θα μιλησει ποτε κανεις;`H καηκαν μερικα δενδρα---Βουλγαρακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή