Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Τελευταίες εξελίξεις 5/10/12




Συνεχίζεται η κωλυσιεργία από την ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ
«Μάλλιασε» το χέρι μας να γράφουμε αυτές τις μέρες για τη συνεχή κωλυσιεργία της Διεύθυνσης της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ (Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), δηλ. της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, να παραδώσει ως οφείλει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν οι νομικές πλευρές του θέματος. Υπόσχεση τελευταίας προθεσμίας που είχε δώσει η ίδια η υπηρεσία ήταν η περασμένη Τρίτη. Φτάσαμε στην Παρασκευή αλλά η κα διευθύντρια είναι συνεχώς εξαφανισμένη στις συνεχείς προσπάθειες των δικηγόρων μας να επικοινωνήσουν μαζί της.

Μπορεί να «πνίγεται» στη δουλειά (λέμε τώρα) αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι και η δική μας υπομονή εξαντλείται, τόσο που δεν έχουμε τη διάθεση πλέον ούτε για καυστικό χιούμορ. Θα αναγκαστούμε να προβούμε σε εξώδικο και νομικές ενέργειες καθόλου ευχάριστες για τον φάκελο του δημοσιοϋπαλληλικού και επιστημονικού προφίλ της. Ας επιλέξει η ίδια και ας μας ενημερώσει πότε τέλος πάντων θα ευαρεστηθεί να κάνει αυτό που υποχρεούται από το ίδιο το λειτούργημά της: να φανεί έστω την ύστατη ώρα συνεπής προς τον όρκο που έχει δώσει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στο χρέος της προς τους πολίτες που πληρώνουν τον όχι ευκαταφρόνητο μισθό της.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη βουλή για τον ναό
Με θέμα: «Για την κατάσταση στον αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη», κατατέθηκε στις 3/10/2012, Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου και Θεοδόση Κωνσταντινίδη προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών.

Προκαλεί ευχάριστη έκπληξη το ακριβές περιεχόμενο της Ερώτησης από τους εν λόγω βουλευτές αποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι για το ιστορικό του θέματος. Φυσική συνέπεια του ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται το ΚΚΕ με το ζήτημα αυτό. Ερώτηση είχε απευθύνει και όταν κινδύνευσε και πάλι ο ναός με κατάχωση, πριν από 3,5 χρόνια. Τότε, ως αρωγή στις μεγάλες κινητοποιήσεις για την διάσωση του ναού, είχε υποβάλλει και πάλι Ερώτηση (στις 27/4/2009), η οποία σε συνδυασμό και με τις υποβληθείσες Ερωτήσεις από τις κ.κ. Εύα Καϊλή και Χρύσα Αράπογλου, είχε οδηγήσει στην αποτροπή των επιχειρούμενων εξελίξεων. Μια βδομάδα μετά, η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης ή εξαγοράς ολοκλήρου του οικοπέδου προκειμένου να προστατευθεί το μνημείο αλλά και προκειμένου να αναδειχθεί μελλοντικά (βλ. εδώ περισσότερα για το θέμα όπως και το έγγραφο της απάντησης του τότε Υπ. Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά για την γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης).
Ευελπιστούμε ότι θα δούμε παρόμοια ευαισθησία για το μείζον αυτό θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και από τα άλλα κόμματα ή από μεμονωμένους βουλευτές.


Ο Υφυπ. Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης στον ναό
Γράφαμε την Κυριακή 30/9 για επαφές ενημέρωσης σε υψηλό επίπεδο που είχαν μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών (βλ. εδώ μετίτλο: Επαφές "υψηλού" επιπέδου) για τη διάσωση του ναού. Οι επαφές ήταν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη στο γραφείο του, όπου εκδήλωσε το ειλικρινές ενδιαφέρον του ιδίως όταν είδε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που είχαμε επιμεληθεί και του παρουσιάστηκε.

Αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του, ο κ. Ιωαννίδης πέρασε την επόμενη ημέρα από το χώρο του ναού για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα ιδίοις όμμασι και υποσχέθηκε (λόγω της εσπευσμένης αναχώρησής του για την Αθήνα) ότι μόλις επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη θα περάσει και από το Αρχαιολογικό Μουσείο για να επισκεφθεί την αίθουσα των ευρημάτων από τον Ναό της Αφροδίτης.

Δεν έμεινε όμως μόνο στην επιτόπια εξέταση αλλά στη συνέχεια ενημέρωσε τον Υπουργό Πολιτισμού για την αξία του μνημείου και για τις κινητοποιήσεις των πολιτών, υποσχόμενος ότι θα συμβάλλει περαιτέρω για τη διάσωσή του. Είναι ευχάριστη έκπληξη για όλους μας η ευαισθησία του κ. Ιωαννίδη, εν αντιθέσει με όσα μας έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι εκ των πολιτικών ταγών, και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Ευελπιστούμε δε να βρεθούν ανάλογοι μιμητές και απ’ το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας και ιδίως των Θεσσαλονικέων πολιτευτών.
Γνωρίζουμε πλέον το έμπρακτο ενδιαφέρον του κ. Ιωαννίδη, όπως γνωρίζουμε επίσης τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες μέσα στο Υπ. Πολιτισμού αφού η Γεν. Γραμματέας του υπουργείου –και σε μεγάλο υπεύθυνη για την τελευταία απόφαση της Δ.Α.Α.Μ. (Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων)  περί «προσωρινής» Κατάχωσης- δρα και κινείται υπό την προστασία υψηλού πολιτικού παράγοντα άλλου κόμματος της συγκυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι άνθρωποι σαν τον κ. Ιωαννίδη θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις σκοπέλους αυτές με γνώμονα το αποδεδειγμένο, σταθερό και ειλικρινές ενδιαφέρον τους για την πολιτιστική κληρονομιά μας.


Ενημέρωση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης
Ενημέρωση για την διάσωση του ναού πραγματοποιήθηκε επίσης προς τον Υπουργό του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδ. Καράογλου. Η ενημέρωση έγινε με από κοινού επίσκεψη στο υπουργείο των κ.κ. Γρηγόρη Νικολαΐδη, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Πρασίνου, και του κ. Βασίλη Κονιόρδου, γ΄ αντιπροέδρου & Προέδρου Δ.Ε. Θεσ/νίκης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. 
Οι δύο εκπρόσωποι ενημέρωσαν τον υπουργό για την ιστορία του θέματος, την αρχαιολογική αξία του ναού και τις παγκόσμιες διαστάσεις αυτής της αξίας, καθώς και για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην κατάχωση. Η θερμή υπόσχεση που έλαβαν από τον υπουργό ότι θα εξετάσει το θέμα, πιστεύουμε ότι δεν είναι από τις γνωστές που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί χωρίς αντίκρισμα, αλλά ότι υποδηλώνει πραγματικό ενδιαφέρον συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου του, του κ. Στ. Καλαφάτη, ο οποίος είχε παρευρεθεί ο ίδιος στην κινητοποίηση του 2009, όταν αποσοβήθηκε τότε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή η κατάχωση, και πήρε το μέρος των πολιτών που αγωνίζονταν για τη σωτηρία του μνημείου.

Ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ο κ. Τάσος Κουράκης ενημερώθηκε για το θέμα της κατάχωσης και της αναγκαιότητας ανάδειξης του ναού από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Πρασίνου κ. Γρηγόρη Νικολαΐδη. Παρέλαβε πλήρη φάκελο με σκοπό αφενός την ανάδειξη του θέματος μέσω της εφημερίδας «Ο Δρόμος της Αριστεράς», αφετέρου την ενημέρωση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό που αφορά όχι μόνο την Θεσσαλονίκη αλλά και ως σύνολο τον ελληνικό πολιτισμό.

Ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης
Η ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον όχι μόνο στο χώρο του μνημείου αλλά και σε άλλες περιοχές της πόλης. Ήδη πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες ενημερώσεις πολιτών στην πλ. Αριστοτέλους και στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου, αφενός με έκθεση φωτογραφιών του ναού και των ευρημάτων, και αφετέρου με συλλογή υπογραφών.
Επειδή όλος σχεδόν ο κόσμος που περνάει καθημερινά απ’ το μνημείο, έχει ήδη υπογράψει για τη διάσωσή του κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ημερών, επιλέχθηκε η ενημέρωση κι όλων των υπόλοιπων πολιτών της Θεσσαλονίκης μέσω της «κινούμενης» έκθεσης φωτογραφιών και ενημέρωσης σε διάφορα σημεία της πόλης.
Οι ενημερώσεις γίνονται απο τα μέλη των πρωτοβουλιών με την ιδιότητά τους απλώς ως πολίτες, χωρίς να προβάλλουν τους τυχόν συλλόγους ή φορείς στους οποίους κάποιοι απ' αυτούς μπορεί να συμμετέχουν.

1 σχόλιο: